Pages

Saturday 4 July 2015

ΕΛΛΑΔΑ Σ’ ΑΓΑΠΑΜΕ



Αύριο βράδυ ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ, Χρησιμοποιώ το βήμα του Λαστιχάρη για να κάνω μία πρόβλεψη για το μέλλον της Ελλάδας. Η πρόβλεψη μου είναι καθαρά υποκειμενική...


Αύριο το βράδυ η Ελλάδα θα ψηφίσει ΟΧΙ. Κοινωνικά η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο βάρος. Τα νούμερα είναι παρόμοια με άλλων χωρών μετά ή πριν από πολέμους. Το ότι θα αντιδράσει η κοινωνία είναι σχεδόν βέβαιο από αυτή την σκοπιά. Τολμώ απλά για την χαρά του Κουμαρκού να πω ένα 67% στο ΟΧΙ, έτσι για την πλάκα να δω πόσο κοντά θα πέσω.


Η δευτέρα ξημερώνει με ένα νέο δεδομένο. Αν πρέπει να υποχωρήσει η Ευρώπη ( με την ονομασία αυτή εννοώ και το οικονομικό αλλά και το πολιτικό γίγνεσθαι) στα θελήματα των Ελλήνων. ΚΑι πως αυτό είναι δυνατό να συμβεί όταν οι σχέσεις είναι μεταξύ τους τεντωμένες; Γενικά οι Ελληνες ζητούν ξεκάθαρα παραμονή στο Ευρώ και αλλαγή της πολιτικής λιτότητας. Ειδικά ζητούν ελάφρυνση του χρέους το οποίο συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.


Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση στο Εσωτερικό τους όπου θα πρέπει να βρουν πως να το χειριστούν. Αδιέξοδο. Οι τράπεζες παραμένουν στον αναπνευστήρα και η σηζήτηση μεταφέρεται μέχρι να περάσουν οι προτάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών. Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ο καθε υπουργός θα πρέπει να πείσει το κοινοβούλιο πως η νέα πρόταση αξίζει. Οι συνομιλίες γίνονται εντατικές ενώ η οικονομία της Ελλάδος βρίσκεται στο νήμα. Βρίσκονται οι απαραίτητες προμήθειες εβδομάδα με εβδομάδα.

Το σχέδιο που καταλήγουν θα κυμαίνεται στα εξής.


- Μεταρρυθμίσεις : Στάδιο 1 : Ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί αλλά και κάποιες που άλλες που στόχο θα έχουν την σταθεροποίηση της οικονομίας μετά από το σοκ.
Στάδιο 2: Καποια όχι υφεσιακά μέτρα που στόχο θα έχουν την επαννεκκίνηση της οικονομίας


- Οικονομική ρευστότητα : Δεν θα υπάρχει πρόβλημα μετά την υπογραφή συμφωνίας. Αλλά όπως είπαμε το σχέδιο πρέπει να περάσει από τις βουλές των χωρών. Όλο αυτό το διάστημα η ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους πληρωμών χωρίς ρευστό χρήμα. Μόνο με κάρτες εκτός όπου είναι απαραίτητο η χρήση μετρητών. Η Ελλάδα θα βρίσκεται προσωρινά εκτός της ζώνης του ευρώ. Δεν αποκλείεται η προσωρινότητα της αυτή να επεκταθεί για όλο το πρόγραμμα, εκδίδοντας άλλο νόμισμα.


- Χρέος : Το θέμα του χρέους θα μπει επιτέλους στο τραπέζι. Στην ελλάδα θα τεθούν εφικτοί στόχοι που αν τους πετύχει θα δίνουν στο τέλος του προγράμματος την ευκαιρία για κούρεμα του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Οι υπόλοιπες χώρες θα συμμετέχουν στο τέλος του προγράμματος για μια γενική αναδιάρθρωση του χρέους μέσα στην Ευρώπη. Το σχέδιο θα είναι γενικό και θα αφορά το συνολικό χρέος της Ευρώπης και πως αυτό γίνεται βιώσιμο στην ολότητα του ξεπερνώντας έτσι τα εθνικά σύνορα και δίνοντας λύση σε ένα άλυτο πρόβλημα της τελευταίας 7ετίας.


Οι εξετάσεις που θα δώσει η Ελλάδα στο καινούργιο αυτό πρόγραμμα θα είναι δύσκολες. Θα πρέπει να συγκρουστεί με το προηγούμενο κατεστημένο σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει πρωτίστως να εξυχρονίσει την δημοκρατία της σε κανούργια επίπεδα πρωτόγνωρα στον μέσο Έλληνα. Πελατιακές πραχτικές, μίζες, κουμπαριλίκια πρέπει να εξαφανιστούν στο βαθμό του δυνατού. Ο δυναμισμός που αναπτύσσει η καινούργια κυβέρνηση σε συνδιασμό με την επιθυμία του κόσμου για ρήξη με το κατεστημένο κάνουν τα πιο πάνω εφικτά.


Οι Έλληνες θα πρέπει να αποδείξουν με όλη τους την ψυχή πως ο καιρός που κλεβανε το κράτος, που σαν μαλάκες διορίζονταν από τον θείο τους στην τοπική αρχή έχει περάσει. Έχει περάσει ο καιρός της παπανδρεοκρατίας και καραμανλοκρατίας για πάντα. Πως πάνω από όλα τα οικονομικά του οίκου τους πρέπει να βγαίνουν και να μένει και ένα κομπόδεμα για επενδύσεις. Θα πρέπει να περάσουν σε μία κατάσταση εμφορίας αναφορικά με τις διαρρυθμίσεις αυτές. Θα πρέπει να το χαρούν. Κάθε μεταρρύθμιση και χαρά. Κάθε ξεβόλεμα και αναγέννηση. 


Λαστιχάρης
ο πολιτικός αναλυτής

No comments:

Post a Comment